Kategorier
Artikkel

Hvordan anmelder egentlig Råkkfolk musikk?

Sånn her ser det muligens ikke ut når det anmeldes.

Råkkfolk anmelder musikk og slikt titt og ofte. I alle slags rockesjangere. Men hvordan kommer man fram til å dømme ett band med ett poengsystem? Og hva i alle dager gjør Råkkfolk verdige til å peke finger og uttale seg?

Svaret er såre enkelt. Ingenting. Vi er bare tre glade lakser som setter pris på mange ulike slag musikk. Er vi musikkjournalister? Nei, det skal vi ikke påstå i det hele tatt. Men vi har satt oss noen regler for hvordan vi kan resonnere oss frem til en poengsum. Her er litt hvordan vi tenker når vi skal dømme singler og album som kommer inn i mailen vår, vi hører om eller snubler over.

Det finnes ingenting som heter en nøytral anmelder. I utgangspunktet handler dette om smak og behag og det å klare å se så bredt som mulig med ett åpent sinn. Åpent sinn er viktigst.

Alle band skal få en fair sjanse. Prøv å luke ut så mye som mulig av tidligere musikk fra hjernen om det skulle være tidligere opplevelser med bandet som ikke var helt innertier.

Hør på alt 5 ganger. Det gjelder album, singler og EP’er. Derfor kan album ta noe lengre tid å anmelde. ALT HØRES IGJENNOM 5 GANGER.  2 ganger som en nøytral gjennomlytt for å bli kjent med materiale, så 1 gang for å finne kjenne på det man liker, 1 gang for på kjenne på om det er noe som man tenker kunne vært bedre eller som kanskje ikke treffer helt og 1 siste gang for å oppsummere en slags helhetsfølelse.

Kun ærlighet gjelder.

Vi må resonnere oss fram til det vi liker og noe som kanskje ikke helt treffer, kunne låti kulere, eller hevet kvaliteten. På dette punktet blir ting fort subjektivt. Men vi skal prøve å hold oss saklig. Derav en slags + og – oppsummering før vi setter score. Ettersom vi setter pris på mye ulik type musikk kan det sistnevnte punktet være det vanskeligste.

Aldri ta betalt eller bedriv unødig promotering.

Redaksjonen tar oss friheten av å skåne de som trolig ikke trenger ei hudfletting. Noen gang får vi mailer fra svært unge og nyoppstartede band. Merker vi at vår ærlighet om låta eller albumet til 3 stk i Haugesund som har skrapa sammen ei skive 4 måneder etter å ha begynt å lære seg instrumenter låter meget kritikkverdig, velger vi å stå over denne og heller ta en lytt ved neste forsøk. Fordi «People always told me be careful of what you do… And don’t go around breaking young girls’ hearts». Vi vil se ett musikkmiljø som blomstrer, ikke ta motet vekk fra noen.

Det at vi bruker ,5 som i altså 8,5 osv er rett og slett en god gammaldags vippekarakter. Men det sier seg kanskje selv. Sånn i tilfelle vi ikke klarer å bestemme oss.

Vi legger ikke ut anmeldelser før musikken er sluppet. Det godtkjære råkkfolket der ute må ha mulighet til å høre på musikken umiddelbart. Å legge ut anmeldelser før slipp fremstår bare som å lage hype og promotering. Vi ønsker å vise artistens musikk.

At noe er velspilt eller ubenektelig smakfullt kan veie opp for «dårlig» lyd. Filosofien om at ei god låt, er ei god låt, lever hos oss. MEN vi nevner det trolig om lyden er kritikkverdig på noe vis.

Vi leser alle mailer og svarer så mange som mulig. MINUS de fra større aktører. Vi er primært her for å hjelpe de litt mindre til mellomstore når det kommer til anmeldelser. Unntak kan forekomme, men det er sjeldent.

Det som til slutt er viktig å vite er at.. En manns mening betyr ikke en drit egentlig. Sånn egentlig. Har man trua på det man gjør og er villig til å høre litt andre synspunkter er det kanon. Men det er åssen musikken føles selv som er viktigst. Alle vi i Råkkfolk har spilt og spiller i band i årrekker. Vi driver med musikk. Vi elsker musikk. Dermed tør vi uttale oss.

Så fortsett å send oss musikk til rakkfolk@gmail.com. Vi får masse og ikke alt kommer igjennom nåløye, men vi setter pris på alt vi får.

Party on Wayne.