Kategorier
Albumanbefaling Rock'n'Kromvoll

ROCK’N’KROMVOLL #2

«A Good Tip for a Good Time» av Cato Salsa Experience (2000)

Hei igjen, folkens – vi tar opp tråden der vi slapp sist:

Undertegnede er vel i ferd med å bikke fra lovlig til myndig, og fortsatt i ellevill Jon Spencer Blues Explosion-rus – som sakte, men sikkert er i ferd med å gå over i abstinenser. Alle utgivelser av den herlige trioen er forlengst fortært og slitt ut. Jeg må ha MER!

Selv om jeg i disse seine tenår er en blodlojal disippel av Tor Andre på Tiger, forviller jeg meg innom en sjappe jeg ikke visste fantes; Pål Erik Gulliksrud berømte og beryktede platesjappe Wild Mind, mer eller mindre skvisa inn et parkeringshus i et heller lugubert strøk.

«Alt kan repareres»

At innehaveren med rødlig hår og rødsprengte øyne en vakker dag – eller var det fuktig kveld på Last Train? – skulle bestemme seg for å bli psykolog, var neppe tilfeldig. Denne dagen rundt årtusenskiftet var det min frustrasjon og nevnte abstinens som skulle pleies – og på sikt kureres!

«Blues Explosion, sier du? Har du hørt disse? De kommer du nok til å like», kommer det fra Lierskogens store sønn. «Gullik» er senere blitt kjent som en historieforteller av rang, med hele tre DIY-spillefilmer på CV-en. Så at han klarte å overbevise meg om å sjekke ut dette garasjerockbandet fra Oslo, er neppe blant hans største meritter.

– «Sister Disco» av Cato Salsa Experience? Nok et rart navn. Ok, kjøpern!

Vi snakker sju tommer med deilig støygarasje, og en ganske så snerten cover av Rolling Stones’ «Citadel». MEN! Jeg hadde jo ikke den jævla sirkeldingsen som må puttes på platespellern for å spille av sjutommere med sånt forbanna svært høl, så det blei etter hvert mindre spelling av denne skiva enn den hadde fortjent. Jeg var ikke blodfan.

Ennå …

«Å faen-opplevelse på vei til Sykkylven …»

Noen måneder er gått, og jeg er på vei til Sykkylven utafor Ålesund for å debutere på scena som oppvarming for Ricochets med pønkbandet Boomtown (i all beskjedenhet et jævla bra band som dessverre aldri fikk gitt ut noe, men gjenoppsto uten undertegnede og med ny trommis som FANT – et band i alle fall noen har hørt om).

Dette er forresten turen Quarter Wolfs forrige 12’’ EP, «Back to Sykkylven», handler om. Ricochets var da aktuelle med «Slo Mo Suicide», som i seg sjøl er verdt et innlegg. Nok om det -sjekk ut …

Trommisen vår Christian fra Kongsberg forteller at han har fått en rykende fersk plate av kompiser som blant annet var spilt inn på åttesporern hans, tror jeg det var. Den skal gis ut om en måneds tid. «A Good Tip for a Good Time» av – nettopp – Cato Salsa Experience.

“Dem ja”, kommer det triumferende fra bilens eneste tenåring, i det jeg briefer med at jeg faktisk har den første skiva – på klysete skrytevis.

Inn i CD-spillern går skiva et sted mellom Lillehammer og Strynefjell. Å faen …

Jeg er hekta fra første, kraftig komprimerte trommeslag.

«Time to Freak Out»

«Listen to me Daddy’O», i utgangspunktet en funky instrumentalintro, kun avbrutt med et «Nei, sorry, faen» fra trommisen som speller feil. Og så uendelig riktig det føles.

Låt nummer to er bandets Opus Magnum, “So, The Circus is Back in Town”. Og derfra smeller det i den ene hiten etter den andre. Det er her jeg forelsker meg i lyden av en Orange Overdrive-forsterker (skjønt, Cato brukte en Orange OTR, men er samma ampen), og Rickenbackerbassen med vreng gjennom en gammal Hiwatt og hjemmelaga basskabinett er til dags dato den feteste basslyden jeg har hørt. Og låtene – fy faen – låtene …

Min favoritt er muligens «I Can Give You Anything», men det er vanskelig å velge. «Deadbeat» og «Time to Freak Out» er også en sterk utfordrer. Jeg skammer meg ikke over å si at minst en av låtene på neste Quarter Wolf-skive (DIY, ute om tre uker), er mildt sagt inspirert av denne plata.

Det skal gå halvannet tiår før jeg finner et slikt band igjen – også blant venners venner på Last Train. Mer om det senere.

Vi runder av med en teaser. For Kongsberg-Christian, som altså hadde med seg denne plata i bandbussen, er i ferd med å introdusere meg for et annet band som ATTER en gang skal snu så mangt på huet.

– Du veit hvor de har tittelen «I Can Give You Anything» fra? Det er nemlig et band fra Detroit det er på tide at du sjekker ut …

Fortsettelse følger …

Passer for deg som liker: The Sonics, MC 5, Jon Spencer Blues Explosion … og  QUARTER WOLF, selvfølgelig …

(finnes kanskje ikke på streamingtjenester, men ligger mye på Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=KSTgaCz3rOc)