Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #4

DRIVE LIKE JEHU – YANK CRIME

Del 1 av 3 i den Hellige Treenighet av John “Swami” Reis beste album (følg med videre for del 2 og 3).

90-tallet var en magisk tid der alt som kunne krype og gå av “alternativ rock” ble signert av labels bare de klarte å hoste frem en melodi eller to og spille jukse-G og åpen E. Verden ble servert uendelig mange band som skulle bli det neste Nirvana eller Pearl Jam eller Soundgarden eller the Offspring, og flesteparten rakk ikke de overnevnte bandene til de avklipte denimshortsene sine engang. Men midt i blant grushaugen dukket det noen ganger opp en perle, og tilfeldigvis (eller kanskje ikke?) var gitarist John “Swami” Reis midtpunktet i tre helt vanvittig fete og absurd undervurderte band: Drive Like Jehu, Rocket from the Crypt og Hot Snakes.

Drive Like Jehu ble startet av John Reis og Rick Froberg etter at bandet deres Pitchfork slo opp i 1990, og bœrer preg av intens vokal, intrikate gitarmelodier, emosjonell spenning og uvanlige låtstrukturer. Etter å ha sluppet debutalbum med både Drive Like Jehu og Rocket From The Crypt tidlig på 90-tallet ble begge band plukket opp av Interscope og i 1994 slapp Drive Like Jehu albumet “Yank Crime”, som dessverre skulle vise seg å bli deres siste. “Yank Crime” ble spydspissen for den voksende emobølgen i USA på midten av 90-tallet, og kombinerte hardcore
punk og støyrock til en heseblesende kakofoni som raser avgårde som et emosjonelt tog helt på kanten til å spore av. Drive Like Jehu ga seg vel aldri helt 100% offisielt, medlemmene gikk bare hver til sitt og bandet rant ut i sanden. Heldigvis står “Yank Crime” igjen og minner oss på hva som kunne ha vœrt. Cedric Bixler-Zavala har uttalt at At The Drive-In aldri hadde laget albumet “Relationship of Command” hadde det ikke vœrt for Drive Like Jehu, og andre band som har listet opp Jehu som en stor inspirasjonskilde er Botch, Gallows, Modest Mouse, METZ, Red Fang og The Dillinger Escape Plan. Heldigvis fikk vi mer nydelig musikk fra John Reis, følg med neste uke folkens!

For Fans Av: De som liker Fugazi og Quicksand og vil vite hva annet som rører seg rundt i den gryta, eller de som liker At The Drive-In og vil vite hvor inspirasjonen kom fra. Eller de som liker gitarspillingen til The Swami, mannen som kjøpte en hvit Les Paul Custom og freste vekk ca halvparten av treverket på baksiden av gitaren fordi den var “for tung”, eller smalt en lipstick-pickup i en annen Les Paul. Eller snudde innmaten i en Marshall-topp bak frem fordi transformatoren reagerte på pickupene i gitarene hans på en helt spesiell måte da. Nettopp.