Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #15

FUGAZI – REPEATER


Jubileum! Dette er altså Jørnbefaling nummer 15 (slapp av, det blir borgerlig konfirmasjon), og da er det på tide med en real godbit fra det magiske 90-tall, og dagens dose kommer fra ingen ringere enn Fugazi: bandet alle ønsker å ha som favoritt men ikke tør.

Da Minor Threat parkerte tøflene for godt på midten av 80-tallet ønsket frontfigur Ian MacKaye å lage et prosjekt som skulle være som “The Stooges med reggae”, som på å papiret høres helt forferdelig ut for å være ærlig. MacKaye samlet en liten gruppe venner for å jamme, booket sin første gig i 1987, oppkalte gruppa etter militæruttrykket “fugazi” (Fucked Up, Got Ambushed, Zipped In (into a body bag), og resten er historie.

Debutalbumet “Repeater” kom ut i 1990 på legendariske Dischord Records, og ble etterfulgt avblytung turnévirksomhet hvor bandet passerte 250 spilte konserter mellom mars 1990 og juni 1991 og etablerte et rykte som et forrykende liveband (og er ett av ytterst få, om ikke det eneste, bandet i verden som gjennom hele sin karriere har sverget til fri aldersgrense og rimelige billettpriser på konsertene sine). Teknisk sett kom “13 Songs” først, men det er kun to EP-er slaått sammen så det telles egentlig ikke. Selv om den er sjukt fet den også.

“Repeater” rakk aldri innom Billboard 200 da den ble sluppet, men i løpet av et år hadde de solgt over 300.000 eksemplarer i USA, og introduserte alternativ rock til den amerikanske folk lenge før de banebrytende albumene “Nevermind” (Nirvana), “Gish” (Smashing Pumpkins) og “Ten” (Pearl Jam) for alvor fikk sjangeren til å eksplodere.

Navnet “Repeater” er i følge MacKaye en kommentar om hvordan alt i livet repeteres om og om igjen, men er også en rimelig obskur hyllest til the Beatles’ “Revolver” (da både en revolver og en repeater er håndvåpen).

Fugazi har aldri solgt seg, aldri blitt oppløst, aldri vært noe annet enn ærlige og hardtarbeidende, aldri laget merch, aldri solgt noe annet enn musikk, takket nei til blanke sjekker fra Coachella, Lollapalooza, Atlantic Records, musikkmogul Ahmet Ertegün (som signerte blant annet Led Zeppelin og Crosby, Stills & Nash – og overtalte dem til å inkludere Neil Young etterhvert), vært signert på det samme labelet hele sin karriere, og er selve symbolet på DIY i musikkverdenen. Ikke et eneste album av Fugazi er noe mindre enn brilliant, og man kan bare holde pusten til de en dag returnerer til en scene nær deg.

For Fans Av: spinnvilt god musikk, punkrock som skiller seg ut av mengden, og for deg som ønsker et hardtarbeidende band med etikk og moral, og som samtidig lager vanvittig god rock. Lytt til Fugazi og la ditt liv bli bedre.