Kategorier
Albumanbefaling Mimre Lane

Mimre Lane #8

2006 – Deilig tortur, landbruksmaskiner og sabbathyllest.

Næmmen, så var vi plutselig tilbake igjen i tid da, med 1 års ferskere mimring for hver uke som går. Denne gangen tar vi for oss et herlig stykke norsk råkkehistorie, nemlig året to tusen og seks. Og det må sies at her ble det mimreoverdose, for makan til år a gitt!

1. Insense – “Soothing Torture”
Black Balloon Records

Follo for faen! Denne skiva her er absolutt fabuløs, helt fra første hånd legges på flygelklaveret under åpningen “Helplessness” og bandet deretter eksploderer i en intens og melodisk death metal reise den neste drøye halvtimen ( ispedd elementer av Grindcore, Hardcore, Nu-Metal og whatnot).

Låtmaterialet er upåklagelig, originalt og ikke minst teknisk helt rått. Riffmeister Tommy Hjelm er i en klasse for seg, og vokaljobben hans likeså formidabel i en kombo av desperat hissig dødsgrowl og Corey Taylor-ishe melodiføringer. Trommis Truls Haugen er en autistisk supermann bak trommesettet og er faktisk tidvis helt utenomjordisk. Makan! Det hele låter ekstremt aggressivt, tungt og velspilt. Låter som “I, deviant”, «Making up for lost time» og “Gasping for air” er absolutt helt der oppe i norsk metalhistoriesammenheng, og for meg er det totalt uforståelig at dette bandet aldri ble større enn de ble /har blitt. Heldigvis fortsatte de å gi ut masse dritbra skiver også etter 2006, og mer om disse skal du slettes ikke se bort ifra at du kan få lese om i senere episoder…

2. Jaqueline – “Reaping Machines”
Nun Music

Se for deg at Motorpsycho anno sin storhetstid ca 1996 trår inn et ekstra gir og kjører over deg i en rusten skurtresker på et jorde utafor Elverum med mørkeste furuskogen som bakteppe, en regntung høstnatt og…. Eventuelt drit i å se for deg det, men sett heller på Jaqueline sin andre fullengder «Reaping Machines». Da vil du i hvert fall forstå nogenlunde hva jeg ikke greide helt å male et språklig bilde av nå nettopp. Du vil antageligvis også gynge litt rolig på råkkefoten, trekke beskjedent på smilebånda og kjenne håra reiser seg på underarmene. For dette her låter dødsfett! Sounden er tydelig 70-talls preget, men med massevis av 90-tallsrferanser i låtene. Det er tungt, groovy og deilig, det maler, røsker og river og ikke minst er det supercatchy, og du skal rimelig mye lenger ut på landet for å finne en bedre samspilt og mer musikalsk trio. Hei Bjarne. Høydepunkter: «Hammers and nails», «4957» og «Demon seed»

3. Sahg – “ I ”
Regain Records

To tusen og seks, as! Da var vi flinke, må jeg ærlig innrømme. Så masse nytt, fett og spennende fra alle landets kanter, og Bergen var seff intet unntak. Sahg slapp sin debut med tydelig Black Sabbath inspirert nummereringstittelkonsept, og det var vel på langt nær den eneste inspirasjonen de hentet derfra. For dette er jo på mange måter et klassisk Black Sabbath med 2000-talls-produksjon. Riffene, estetikken, feelen og ikke minst vokalen er jo ikke veldig langt unna reinspikka tjuveri, men hva gjør vel egentlig det når de gjør det så forbanna bra? Jeg bryrmæ’kke vaffal.

Åpningen «Repent» er heelt fantastisk. Elsker hele oppbygningen og hvordan de tar seg så god tid med okkult styggvakker gitarklimpring, tammer og halvt ihjel-chorusifisert vokal før det smeller inn i et av historiens feteste riff. Og deretter fortsetter det med gullkorn etter gullkorn og herligheter som bl.a «Soul Exile», «Godless Faith» og «Rivers Running Dry». Hørte filler av denne skiva da den kom (på IPODen seff) men må si at den indeed har tålt tidens drøvtyggende tanngard.

For øvrig hater jeg egentlig uttrykket «superband», men om det finnes noen i råkk/metalsjangeren i Norge, så må i hvert fall Sahg sies å være et, med medlemmer (både nåværende, tidligere og
kommende) fra Gorgoroth, Audrey Horne, Wardruna, Ribozyme, Ralph Myerz, Manngard og hele jæskla Bergensbølgen ( ikke John Olav Nilsen da, han har heldigvis ikke vært involvert).

Øvrige honorable nevneverdige:  
Black Debbath – “Når vi døde rocker”
Keep of Kalessin – ”Armada”
Stonegard – ”From dusk till doom” (heisann)
Satyricon – ”Now, diabolical”
Motorpsycho – «Black Hole/Blank Canvas»
Torch – «Death to perfection»
Årabrot – «Rep rep»
Purified in blood – «Reaper of souls»
Enslaved – «Ruun»
Kaada – «Music for moviebikers»

Ser du? Jeg sa at 2006 var et sjukt bra norsk musikkår!