Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #20

SILVER JEWS – AMERICAN WATER

Denne anbefalingen var egentlig planlagt til et senere tidspunkt, men i lys av de utrolig triste nyhetene om David Berman denne morgenen valgte jeg å fremskynde artikkelen. Hvil i fred.

Silver Jews var et indierockband fra New York, og ble grunnlagt av singer-songwriter David Berman og Stephen Malkmus og Bob Nastanovich fra Pavement i 1989. Gjennom de 20 årene de holdt på har David Berman vært det eneste konstante medlemmet av bandet, og i 1998 leverte Silver Jews det kritikerne anser som selve opuset av Bermans låtskriving: “American Water”. Proppfull av låter som ligger i vannskillet mellom country/americana og skranglete indierock med små hint av psykedelia, toppet av David Bermans vanvittige talent for tekstskriving og fremført med Davids karakteristiske og nesten uinteresserte stemme får “American Water” til å fremstå som det beste albumet Neil Young aldri skrev, eller hva Sonic Youth hadde hørtes ut som om de roa reka noen hakk og fikk J. Mascis til å fronte bandet.

David Bermans far, Rick Berman, var en velkjent lobbyist for den amerikanske tobakk- og våpenindustrien, og Silver Jews ble på mange måter en slags langfinger mot faren. David tok en mastergrad i poesi og brukte mesteparten av tiden i Silver Jews til å motarbeide det faren haddeskapt, noe som også førte til bandets ende i 2009 da David Berman innså at “Silver Jews er for små til å motvirke den skaden han har påført”, og David trakk seg unna rampelyset de neste 10 årene.

Høydepunktene gjennom plata er mange, men åpningen “Random Rules”, “Smith & Jones Forever” (som er den siste låta Silver Jews noensinne spilte live), “Send In The Clouds”, “We Are Real” og den monumentale avslutningen “The Wild Kindness” står spesielt ut. Og dette er definitivt en skive som fortjener mangfoldige gjennomlyttinger, for tekstuniverset til David Berman er gigantisk.

For Fans Av: småskranglete og depressiv indie/country med vanvittig gode og intrikate tekster. Sjekk også ut David Bermans nyeste prosjekt Purple Mountains, som slapp debutalbum i juli 2019 og skulle bli det siste Berman gjorde før hans bortgang en måned senere.