Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #21

MISFITS – EARTH A.D.


Disclaimer: artikkelforfatter ville egentlig skrive om det legendariske “tapte” albumet “12 Hits From Hell” fra 1980, som inkluderer den klassiske lineupen med Glenn Danzig, Jerry Only, Bobby Steele, Doyle Wolfgang Von Frankenstein og Arthur Goggy, men innser at du ikke får hørt det noe sted utenom en hysterisk ræva opplastning på YouTube. Fuck det.

Da horrorpunkbandet Misfits fra New Jersey skulle smyge seg inn i studio for å spille inn det supervanskelige andrealbumet og oppfølgeren til den grisefete debuten “Walk Among Us” i juni 1983 var bandet allerede i oppløsning, noe vokalist Glenn Danzig allerede hadde avslørt til kompis og Black Flag-vokalist Henry Rollins.

Misfits slapp sin første singel “Cough/Cool” allerede i 1977 og spilte debutgig på legendariske CBGB i New York, og gikk i studio for å spille inn det som skulle være debutalbumet “Static Age” kort tid senere. Ting gikk tilsynelatende veien for de purunge rockerne, men de fant ikke et selskap som var villige til å gi ut “Static Age” (albumet ble ikke utgitt før 1997), så det endte heller opp med en favn med singler og EP-er, mislykkede turnéer og snørrogførti forskjellige gitarister og trommiser i årene frem til og etter “Walk Among Us” ble sluppet.

“Earth A.D.” begynte originalt som en EP, men Danzig valgte å inkludere to ekstra spor han egentlig hadde spart til sitt nye prosjekt Samhain, og albumet “Earth A.D./Wolfs Blood” så dagens lys i desember 1983. To måneder etter at bandet var oppløst. “Album” må selvfølgelig tas med en gigantisk klype salt, da de 9 originale sporene klokket inn på smidige 14 minutter og 36 sekunder. Men punkrock skal jo være tre grep og sannheten, eller i dette tilfellet tre grep og en haug referanser B-filmer og horror fra 50-tallet, og Misfits leverer varene her. Bandet viser en mer voldelig, aggressiv og tung side, mer inspirert av hardcore punk og thrash metal enn den mer streite rocken de spilte på debutalbumet. Spesielt “Death Comes Ripping”, “Green Hell”, “Devilock” og 45 sekunder lange “Demonomania” står ut. Senere har plateselskapkrefter inkludert låtene “Die, Die My Darling”, “Mommy, Can I Go Out And Kill Tonight?” og “We Bite” for å klemme ut noen ekstra minutter av albumet, og er titulert “Earth A.D. / Die, Die My Darling” på diverse strømmetjenester. Uten at det har så mye å si.

“Earth A.D.” er det siste albumet med originalvokalist Danzig, definitivt det feteste albumet fra Misfits og en ypperlig plass å begynne hvis du er interessert i å høre noe mer enn det Metallica har covret.

For fans av B-skrekkfilmer fra 50-tallet, liksminke, en superlang svart pannelugg dratt frem i en tynn sleik (nesten som et spyd), folk som ikke nødvendigvis er så flinke til å spille på instrumentene sine, og hvis du synes Elvis er litt for lite grim.