Kategorier
Albumanbefaling Anmeldelser JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #26

MINOR THREAT – OUT OF STEP


Jeg føler det er veldig selvfølgelig av meg å skrive om et av de mest ikoniske albumene i punkens historie, men de 21 minuttene det tar å pløye gjennom Minor Threats første og eneste studioalbum “Out Of Step” var like mange minutter det tok å forandre historien og starte en egen subkultur som står like sterkt i dag som da den begynte i 1981.

Minor Threat spilte sin første konsert i desember 1980 sammen med blant andre Bad Brains og D.O.A. i en skitten kjeller foran 50 mennesker, og slapp sine to første EP-er i 1981 (hvorav den ene inkluderte låta “Straight Edge” ( gjett hva den inspirerte).

Bandet ga seg midlertidig rett etter da gitarist Lyle Preslar flyttet til Illinois for å gå på college, men på oppfordring av H.R. fra Bad Brains flyttet han tilbake og reformet Minor Threat, og debutalbumet “Out Of Step” ble spilt inn og gitt ut på bandets eget label Dischord i 1983.

Der de første EP-ene var en plattform for vokalist (og hardcorens gudfar / levende legende) Ian MacKaye og hans tanker og ideologi, var debutalbumet mer fokusert på vennskap og problemer forbundet med det. Men mest overraskende er kanskje nyversjonen av tittelsporet – som originalt var gitt ut på EP-en “In My Eyes” – som sammen med låten “Straight Edge” endte opp som en slags oppskrift på straight edge-bevegelsen tidlig på 80-tallet. Ironisk nok, under låtens spoken word-parti sier Ian MacKaye klart og tydelig at “Listen / This is not a set of rules / I’m not telling you what to do”.

Minor Threat varte i skarve tre år før de ga seg grunnet uenighet om musikalsk retning, og den siste sangen de noensinne spilte live var passende nok “Last Song”. MacKaye gikk videre og dannet det kortlevde emobandet Embrace før legendariske Fugazi (se JØRNBEFALING #15), gitarist Preslar var innom Danzigs band Samhain før han gikk til The Meatmen i 1984 (han ble senere sjef i Caroline Records og signerte blant andre Peter Gabriel og Chemical Brothers), andregitarist Brian Baker var innom The Meatmen, Dag Nasty og Government Issue før han
endte opp i Bad Religion, og trommis Jeff Nelson – som designet logoer for Minor Threat og Dischord – fortsetter å drive Dischord sammen med MacKaye i tillegg til underlabelet Adult Swim Records. Ikke verst for et kortlevd DIY-band fra Washington D.C. egentlig.

For fans av knallhard DIY-etikk og følgere av straight edge, og for de som er sultefôret på noe gammal hardcore og har pløyd gjennom Black Flag og Bad Brains og har 21 minutter å slå i hjel.