Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #29

CAN’T SWIM – FAIL YOU AGAIN

“Moderne klassiker” er et begrep man definitivt bør bruke med varsomhet, men første gang jeg snublet over debutalbumet til Can’t Swim, “Fail You Again” fra 2017, ble jeg fullstendig slått i bakken. Var det den musikalske kvaliteten eller låtstrukturene som gjorde det? Følelsene? Tekstene? Produksjonen? Var det kanskje Mona Lisa-uttrykket til hun på albumcoveret (hun er vokalistens eks-kjæreste hvis noen lurte) som stirrer tilbake på deg, og hvor det nesten virker som om hennes følelser forandrer seg i takt med dine? Eller bare alt kombinert til et vanvittig helhetlig album som legger seg midt mellom 90’s emopunk, postmoderne rock, følsom indierock og pop? 

Frontmann Chris LoPorto (som tidligere var trommis i Trash Talk, interessant nok) leverer her tekster som er introverte, følsomme og som tar opp en indre kamp med seg selv uten å bli overdrevent “emo”, mye takket være en råsterk produksjon og låtstruktur som lener seg mer mot indierockens svære, åpne akkorder og flere lag med instrumenter i studio fremfor punkens klassiske “tre grep og sannheten” som vi har hørt snørr-og-førti ganger tidligere. Som LoPorto selv har nevnt tidligere, er “Stranger” en av de mest representative sangene på albumet: “Oh God, I always felt like you were such a stranger, a stranger / And I know the farther you go, I’ll need you closer” kombinert med stor variasjon I dynamikk, catchy refreng, åpne akkorder og melodilinjer plukket med singlecoil-gitarer beskriver Can’t Swims variant av indiepunk helt perfekt. 

Åpningssporet “What’s Your Big Idea?” (“Hey hey hey, whatcha’ running from? / What’s your big idea? / You’re living your whole life asleep, man”) “Hey Amy” (“Amy, are you alone? / ‘Cause I can’t find you now / Help me, I know you can / ‘Cause I have no one else”) og “We Won’t Sleep” (“We won’t sleep ‘till the light burn out / Just stay / We won’t leave ‘till the roof caves in / Just stay”) er også meget sterke representanter for resten av albumet. 

Det som kanskje er mest imponerende med Can’t Swim er at de startet i 2015, leverte et knallsterkt debutalbum i 2017, enda et rått album i 2018 (“This Too Won’t Pass”) og har – dessverre ikke når denne artikkelen skrives, men når artikkelen postes – sluppet enda et nytt album (“Foreign Language”, 11. oktober). Veldig spennende band å følge med på fremover, og jeg er sikker på at “Fail You Again” kommer til å stå igjen som en moderne klassiker i tiden som kommer. 

 

For fans av Brand New, men som synes det er litt uggent å høre på en frontmann anklaget for “sexual misconduct”, og hvis du har gått lei av Boston Manor eller Taking Back Sunday og er keen på å grine litt mens du spiller luftgitar.