Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #36

AGAINST ME! – WHITE CROSSES

Det er noe spesielt at et bands beste album er deres femte, men her er vi. Etter en liten haug med sterke punkplater på legendariske Fat Wreck Records fra tidlig 2000-tall flyttet Against Me! over til Warner-eide Sire Records, og oh boy for en motstand de møtte fra punkfansen. Den gode gamle “sellout”-merkelappen ble hyppig brukt, men Against Me! snudde det døve øret til og slapp råsterke “New Wave” og hyperundervurderte “White Crosses”. “White Crosses” ble gitt ut i 2010, var produsert av legendariske Butch Vig (som produserte den noe ukjente skiva “Nevermind” av en gjeng ungdommer som kalte seg Nirvana) og treffer perfekt midt i mellom punkrock-råskap og stadionrock-storhet. Spesielt troikaen som åpner skiva – “White Crosses”, “I Was A Teenage Anarchist” og “Because Of The Shame” – setter stemningen perfekt. Førstesporet er en pro-choice-hyllest, da den handler om en “kirkegård” der tusenvis av små, hvite kors er satt opp av anti-abort-grupper og representerer hvor mange aborter som blir utført i USA hver dag, og hvordan vokalist Tom Gabel ønsket å knuse dem med bilen sin da han kjørte forbi dem hver dag: I’ll make my way back home to you / Head north on San Marco Avenue / White crosses on the church lawn / I want to smash them all. Andresporet handler om hvordan man ikke alltid kan være sinte, unge menn og at personlig vekst kan forandre like mye som radikal anarkisme: I was a teenage anarchist / but the politics were too convenient / Do you remember when you were young and wanted to set the world on fire? Tredjesporet er en gigantisk stadion-låt med en dyster historie knyttet til seg, da vokalist Tom Gabels venninne fra barndommen gikk bort etter flere års narkotikamisbruk: Because of the shame I associate with vulnerability / I am numbing myself completely / Can you hear me right now? / I watched your mother bury you today, with tears in her eyes / It wasn’t her words that shook me, but the resemblance you shared. Andre høydepunkt fra albumet er “Spanish Moss”, “We’re Breaking Up” og “Rapid Decompression”.

“White Crosses” skulle vise seg å bli et veiskille for Against Me!. De forlot Sire Records og startet sitt eget selskap, Total Treble Music. De bygget et studio i Florida de kalte Total Treble Studio. Men den største forandringen ble allerede hintet til på sporet “Spanish Moss”: You can always change who you are. I 2012 kom Tom Gabel ut som transperson og satte i gang prosedyrer for å skifte kjønn, og neste album fra Against Me! fikk tittelen “Transgender Dysphoria Blues” og vokalisten endelig kunne gå under sitt nye navn Laura Jane Grace.

For fans av sinnsykt godt produserte stadionrock-skiver men som fortsatt vil beholde punk-estetikken intakt. PS: Gjengen ga ut spesialutgaven “White Crosses / Black Crosses” rett etter, med litt diverse demoer og akustiske varianter av sangene. Verdt en lytt!