Kategorier
Hva Råkker Du Med?

HVA RÅKKER DU MED? Espen Hagås fra Astrobabes/Less Than Cake

Navn: Espen Hagås

Band: Astrobabes, Less Than Cake, eks Shot At Dawn

Basser: Det begynner å bli noen. Favorittbassen min er en American Standard Jazz Bass 2009 (Hilde). Halsen ligger som ei kule i hånda, jeg kjenner både hals og kropp på denne godt. Bytta ut pickupene på den til Seymour Duncan Quarter Pound SJB-3 for noen år siden for å løfte lyden til et nytt nivå. Det hjalp også at jeg nylig begynte å bruke Rotosound-strenger istedenfor Ernie Ball. Jeg har kjøpt litt forskjellige Rotosound-varianter og hakke helt kommet fram til favoritten enda, men jeg kommer iallefall ikke til å bytte til noe annet merke med det første.

Live bruker jeg mest en Fender Geddy Lee Jazz Bass 2012 (kallern bare pønkebassen, akkurat passe retardert navn). Den har block inlays, det er så fett det! Jeg liker jo ikke maplehalser, men denne er så clean og fresh at det går greit. Jeg feita opp et plekterbrett med masse stickers for å gi den litt mer punkete preg, men jeg gidder ikke klistre kroppen full av det. Det ødelegger jo gjensalgsverdien om man skulle finne på å selge den. Derfor har jeg også brukt et annet plekterbrett enn originalen. Hehe. Kløktig type. Bassen ække såååå digg å spille på, halsen har en lei tendens til å bli litt sticky om jeg er varm. Jada, jeg veit at folk sliper ned halsen, men faen da, det føles helt unaturlig og feelingen blir borte med nedslipt hals. Det er bare neandertalere og duster som sliper ned halsen. Jeg hadde en bass med nedslipt hals en kort periode, den måtte jeg selge igjen relativt fort fordi jeg fikk AIDS av å prøve å bruke halsen.

Jeg har også kjøpt meg en sabla fin Fender Aerodyne Jazz Bass (hakke fått no navn) som jeg bare såvidt har fått testa litt aleine på lokalet. Den har påmontert hipshot for å raskt kunne droppes ned i drop-D, og det fører jo med seg både bra og dårlige greier. Nå har den stått hos Gitarhuset Oslo Sentrum siden mars uten at jeg har fått den igjen, så det begynner å lukte at jeg må ned og hente den for å få noen andre til å fikse den. Jeg er også hypp på å få omlakkert halsen til en litt smoothere lakk, og jeg tror hals-nuten må byttes på den. Sjukt digg å spille på halsen og veldig bra lyd i pickupsene det lille jeg har testa den, så bare jeg får den i orden skal den sannsynligvis inn i ganske hyppig rotasjon.

I backup har jeg en Fender American Standard Precision Bass 2012 (Iris) med glitrende (original)lakk og glitrende (uoriginalt) rødt plekterbrett. Bytta pickups til Seymour Duncan Quarter Pounder SPB-3 fordi de som satt på fra fabrikk var ødelagte og peaka helt sjukt, så lyden er fin. Jeg bare foretrekker jazz-halsen som er 4 mm smalere. Vurderer å selge henne, men jeg har ikke klart det enda. Solgte min første «skikkelige» bass helt i starten av 2020 og klarer ikke slippe den andre P-bassen helt enda.

Jeg kjøpte meg en Fender Kingman Bass SCE for noen år siden også, jeg har brukt den litt og faktisk spilt en konsert med den. Digg å ha en bass man kan øve med hjemme uten å kjøre bassen gjennom lydkort og i headphones.Den har helt weird tyngdepunkt, men det er jo naturlig når kroppen er svær og tung og halsen lett.

Hjemme har jeg også den første bassen jeg kjøpte meg i 2001. En Squier P-Bass. I guess we had our fun, but it’s over now. Henger på veggen med dårlig lodda elektronikk, rustne strenger, knust plekterbrett ved jack-inngangen og løse switcher som jeg har mista skruene til. Gøy på gutterommet, ikke gøy nå lenger.

Pedaler I Studio: Ingen av dom.

Pedaler Live: MXR Bass Compressor til MXR Bass Preamp. Spiller hardt med plekter, hopper rundt og er idiot, så kompressoren var nødvendig. Preampen fordi det ga meg mulighet til å ha kontroll over lyden på andre amper enn min egen. Jeg er ganske particular på hvaslags lyd jeg liker, så det er greit å kunne styre litt. Hvis jeg er på tur med bare bag på ryggen blir det fort til at det bare er en bass og floortuneren min da.

Amper: Orange Bass Terror 500W 2011. Bråkete amp som det er skummelt å skru opp gainen for mye på. Gjør jobben, liten og kompakt og derfor grei å ta med seg. Røramp er voodoo, så den er humørsjuk. Fortsatt mer fornøyd med den enn en annen Orange jeg hadde en kort periode som var solid state. Også mer fornøyd med den enn den gamle Ampeg SVT3-PRO-en jeg hadde og brukte i sikkert 14 år. Også ga deg meg plass i racken min til å ha trådløsmottaker, skuff og racktuner. Digg.

Blæster alt ut av et 810-kjøleskap kjøpt av Andreas fra Blodspor. Har brukt den andre stacken min, Orange OBS212 + custom Zilla 2×12, mest live. Helt 100% dritt å flytte rundt på kjøleskap om man ikke har van eller helikopter.

Mest representativt opptak av Basslyd: Godt spørsmål. Jeg lurer på om det er forrige EP-en vår, faktisk. Eller den før det igjen. Enten Desperat/Damene fra Desperat EP eller Kongen Av Verden fra Hovmod EP? Er helt ok fornøyd med Statusjag fra Forfall EP også, men der er balansen helt off, og introen ble rar på bass. Det går an å høre en del ålreit bass i Legendary av Shot At Dawn også, men jeg spiller ikke i drop-C lenger.

ASTROBABES PÅ SPOTIFY

Siste kloke ord eller tips: Stem. Alltid stem. Og spill fordi det er gøy. Hvis du ikke har det gøy med musikken så smitter det fort over på andre, ass. Og vær så snill og beveg deg, verden er full av folk som står stille på scenen. Har du det fett med musikk er det faktisk lov til å vise det. Ja, også det Enok sa da. Det ække så farlig hva som står på instrumentet ditt, det er spillbarheten som er viktig.

ERRU KEEN PÅ Å SENDE OSS BILDER OG INFO OM HVA DU RÅKKER MED? TRØKK HER!