Kategorier
Topp 10

«10 album du må spille av i foreldrepermisjon for å prøve å forsikre at avkommet blir ett bra menneske» Av Anders Fra Ampmandens Døtre

Foto: Endre Lohne

Anders Bø er en knakanes flott fyr og bandet han synger i, altså Ampmandens Døtre, er også knakanes. Så derfor kastet vi en mææææget konkret «topp ti» liste på han og han tok gledelig imot oppdraget av å fylle ut:

«10 album du må spille av i foreldrepermisjon for å prøve å forsikre at avkommet blir ett bra menneske»

Her om dagen fikk jeg sjokk. Vi var borte hos noen naboer, og jeg satte meg ned med 10-åringen for å spille FIFA på PS. Perfekt!

Praten går lett, før jeg plutselig spør hvilke band han liker. Han skjønner ikke spørsmålet.
Hva slags musikk hører du på, sier jeg.
Popmusikk med fake stemme, sier han.
Hva, sier jeg med en solid dose skepsis.
Ja, fortsetter han, jeg liker popmusikk med fake stemme. Dansemusikk.
Ingen band, kontrer jeg?
Nei, hvorfor det? Det er dårlig, sier han.

Jeg blir opprørt, men knuser han heldigvis i FIFA.

Så, da Eric spurte om å lage en liste over plater man må la avkommet høre på, passet det veldig bra.
Det er også slik at jeg trakterer mot musikk av det litt hardere slaget. Piggtrådmusikk som far min kaller det. Men det er viktig, tror jeg, at man ikke nødvendigvis setter på Darkthrone først. Det kommer som en gradvis utvikling.

Jeg vet også at ungene mine nok kommer til å høre på musikk jeg ikke kan fordra. Det er ikke til å unngå. Det er også slik det skal være. Jeg kjenner ingen som har klin lik smak som sine foreldre.
Jeg skal ikke diktere noe ovenfor barna mine, men jeg skal prøve å være en guide, og vise mangfoldet. Det gjelder forsåvidt mye her i livet, også når det kommer til musikk.

Derfor er ikke platene nødvendigvis det jeg hører mest på til vanlig, men plater som kan være en god introduksjon, og som jeg spiller for mine barn. Formatet er stort sett vinyl, men noe blir spillelister på internettet.

1. Oasis – Definitely Maybe. Det er fordi det er min favorittplate. Kanskje mest av nostalgiske hensyn. Jeg elsker bare den plata! Bring It On Down er en åpning til den engelske punken også. Bare hør!

2. Dyrene i Hakkebakkeskogen, arrangert av Katzenjammer. Dette er fantastisk bra barnemusikk. Moderne og godt arrangert og gir barneglede når det kommer til musikk. Strålende levert modernisering av gamle sanger.

3. The Sonics – Boom. Den eldste min på 4 elsker den plata og danser skikkelig. Den yngste, grunnen til dagens pappaperm, liker også plata og vil opp på armen for å danse. Bra greier!

4. First Aid Kit – Stay Gold. «Go to» plata for den eldste. God intro til country og fin pop.

5. Razika – Ut Til De Andre. Kan også være annen Razika. Jeg liker det bandet der. Flinke folk. Spilte også en strålende konsert på Miniøya, som begge jentene storkoste seg på.

6. The Dogs – Swamp Gospel Promises. Kona digger The Dogs. Jeg liker også The Dogs. Hender denne kommer opp på søndager til kaffe og aviser, mens ungene leker. Kommer ingen klager, så tar det som stilletiende samtykke til at de liker musikken.

7. The Hellacopters – By The Grace Of God. Hodet til den minste begynner å bænge så fort pianoet begynner på åpningssporet.

8. Lillebjørn Nilsen – Hilsen Nilsen. Lillebjørn Nilsen er soundtracket til Oslo og også oppvekst. Lillebjørn Nilsen har mange flotte barne-/voksensanger, dette er en av de. Har den på vinyl, og ble derfor denne.

9. Broder Daniel – Forever. Broder Daniel må med. Dette bandet oppdaget jeg da jeg hørte Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg første gang. Jeg elska den skiva fra første gang. Falt litt av Håkan-lasset de siste årene, men de første platene, samt Broder Daniel går jeg aldri lei. Sikkert noen minner som henger igjen.

10. NOFX – Punk in Drublic. Fordi favorittplata fra da jeg var kid, må med. Spilles ikke altfor mye, men jeg har sneket den inn her og der. Åpna opp sykt mange dører for meg. Det var den gang man lærte om band fra å lese bookleten. Var spennende å bruke ukepenga på et band NOFX takka, og enten bli skuffa eller glad. Gode minner!

Sånn, det var 10 plater. Spør meg i morra, så blir det kanskje 10 andre, men dette var de som dukka opp nå.
Kos dere. Lykke til med å få avkom.

Mitt løfte til Eir og Ive: Jeg skal prøve å ikke dømme det dere hører på. Lover. Kanskje. Litt.

Sjekk ut Ampmandens Døtre der god særdeles god musikk kan høres!