Kategorier
CRINGE ALERT!

CRINGE ALERT! #01 – «Denne sangen handler om…»

Velkommen til «Cringe Alert!».  En helt ny spalte som setter lys på hva vi mener folk i musikkverden burde slutte med. Denne spalten er soleklart subjektiv og det er lov å være uenig. Men det betyr ikke at vi i redaksjonen kommer til å være enig med deg bare fordi du er uenig. Ikke gidder vi krangle om det heller. Det er jaggu en deilig verden vi lever i. Hvor folk kan mene hva de vil. 

#01 – «Denne sangen handler om…»

Vi i Råkkfolk får drøssevis av presseskriv i vår epost (rakkfolk@gmail.com). Her renner det inn musikk og presseskriv i en elv vi er takknemlige for. I mange av disse mailene står det fantastiske mye rart. Vi velger å ikke sitere noen av disse, men vi kan her komme med 3 fiktive eksempler.

1: «Bandet Fittepøl’s vokalist Eilvor Tronshaugen forklarer at låten handler om hvordan det er å vokse opp i baksete av en volvo for så å bli slått av sine foreldre på hver eneste bensinstasjon fra Hadeland til Røros.»

2: «Vokalist og tekstforfatter Andreas Anders Andreasson forklarer at budskapet i sangen er at om man bare har tro på seg selv, ønsker det hardt nok og jobber for det, så kan man få til alt man vil i verden..»

3: «Bandet sier at albumet er ett spill på hvordan homofile og heterofile ser ulikt på ting, hvordan verdenspolitikken gjør det vanskelig for alle som er annerledes, om hvordan den politiske uroligheten mellom israel og palestina gnager på menneskene som bor der og er i konstant frykt for nye angrep. Også om Coca-cola»

Noen presseskriv har så uhorvelig lange forklaringer om budskap og tekster at man må ta stivkrampe halveis fordi man vet man har blitt bitt  av ett forferdelig monster. Kjedsomheten.

Også live sliter noen band med detta. Som bare må døtte på med forklaringer mellom hver fordømmera låt. «Denna låta handler om….blahblahblah..». Om man er så opptatt av at alle skal ha AKKURAT samme inntrykk og følelse av det du sier som du har, vil undertegnede anbefale å lage en bok med alle tekstene og forklaringene og meningene og selge det som merch. Tvilsomt at det selger mer en tskjorter, men er lov å prøve. Da slipper vi gnålet også.

Purple Rain betydde trolig noe helt annerledes for Prince enn det gjør for deg. Han fikk helt sikkert helt andre bilder i hodet enn deg.  Og det er så fint. Skape egne minner og tanker rundt musikk. «Det er favorittlåta mi fordi den minner meg om den gangen..» eller bare å assosiere med ett minne eller opplevelse man selv har hatt.

Vi må ikke vite akkurat hva du som artist vet og føler om låta, og om vi lurer så spør vi. Internett er praktisk for sånt.

Uansett hva DU som låtskriver mener og føler er greit. Men å sette bilder i hodet på andre før man eventuelt har hørt låta selv for å skape eget inntrykk er utrolig døvt og igrunn….litt selvsentrert.

Det er rett og slett cringeworthy. Om ikke mer enn selve ordet «cringeworthy».

Takk.