Kategorier
Anmeldelser

MAMMüTH – Outlander (Album)

«Outlander» er simpelthen en jævlig stødig og groovey metal-skive.

Med balansen mellom ny og gammel Mastodon i henhold til catchyness, tidvis litt Neurosis og diverse sludgey stoner-referanser braker «Outlander» ut med ett solid smell og slipper ikke taket før skiva er ferdig. Når den er ferdig. Skiva er lang, så her erre masse valuta for penga også. Vet at mange ikke orker de lange albumformatene lengre, men undertegnede setter ihvertfall pris på det. Litt Meshuggahdryss er å finne også i soundet, men uten all djentinga.

Miksen er knallgod og det er ikke mye å utsette på. Eneste måtte vel vært at det låter ikke spesielt organisk. Her låter det trigga trommer, quantize/lock to grid og igrunn ganske generisk metalsound. Men det låter moderne metal og det er rett og slett slik mye låter. Så bransjestandarden er der. Og den kan for noen være litt sjarmløs og for «perfekt».  Introen på «Hadrian’s Wall»  er også noe å klø seg litt i hodet av. Her er den cleane introen mikset med tanke på å være atmosfærisk eller lignende, men låter egentlig bare litt billig. Sleng på at det dynamisk er altfor høyt slik at når vrenggitarene og resten av trøkket kommer inn, så faller låta i volum og det hele blir litt antiklimatisk. Her har ansvarlig for miks snubla litt i sin egen eksperimentering.

Kara viser god meloditeft og viser at de ikke er redd for å snike seg litt inn i mange ulike avarter av rock og metal også. Litt grunge og thrash har sneket seg inn her også. Gitarsoloene er også kule og passende.

Det svakeste leddet er nok partiene med cleanvokal. Bla på låta «Zepyr» hvor de satser altfor hardt på Alice In Chains vokal til punktet hvor det høres nesten ut som om de gjør det i humorøyemed.

Alt i alt så er dette en kanonbra skive for de som er glad i tung, groovey og melodiøs metal.

+ Miksen er kanon og velbalansert.

+ Vokalen er variert og sterk.

+ Produksjonen er god med fyldige lag og gode koringer.

+ Velspilt.

+ Viser meget god meloditeft.

– Kan bli litt i lengste laget for noen.

– Overgangen fra introen på «Hadrian’s Wall» til låta setter igang er antiklimatisk og ubalansert.

– Noe cleanvokal blir i overkant cheezy.

– Soundet kan for noen bli litt for generisk.

Råkkfolkscore: 8,5/10