Kategorier
Artikkel

Betong Punk & BBQ: Ett par kjappe spørsmål og svar om en ille koselig festival.

To glade bassister som spiser grillmat på Betong Punk & BBQ. Så glad kan du også være, selv om du ikke er bassist. Foto: Erlend Lånke Solbu

Vi tok en kjapp prat med festivalsjef Petter Brønstad om Betong Punk & BBQ, som i år avholdes den 7-8 juni.

– Betong Punk & BBQ. Hvem kom på konseptet?
Det var faktisk Øyvind i Pappasaft som først begynte å snakke om at «det hadde vært fett om…», og det var samtidig ganske mange som gikk og sparka i grusen og fabla om at det hadde vært ganske kult med en punk- og grillfestival. Så da stjal vi likegodt konseptet, fordi vi hadde større tro på egne gjennomføringsevner, og sånn begynte det. Først het det Sogn Punk & BBQ og ble arrangert på Amatøren på Sogn, men fordi lydmannen på daværende tidspunkt omtalte arrangementet som en fiasko flytta vi det til RF-kjelleren senere samme år, under navnet RF Punk & BBQ. I fjor endte det opp på Betong, og der vil det bli arrangert i år også.

 

– Hvem arrangerer?
Det gjør Astrobabes, i samarbeid med dem som holder til i lokalene vi arrangerer i, så i år er det Konsertforeningen Betong. Siste Utvei er også med på å arrangere.

 

– Hvordan har dere fått tilgang til Betong egentlig?
Det korte svaret er at vi spurte. Det litt lengre svaret er at vi stakk ned dit og pratet med dem om konseptet og hvorfor vi mente det var et velegnet lokale for oss, og hvorfor konseptet kunne være gunstig også for dem. Daværende leder for foreningen var enig i dette, og så begynte ballen å rulle. Betong passer spesielt godt fordi alt av fasiliteter vi trenger allerede er der, sånn at det blir litt mindre styr å fikse ting på forhånd. Blant annet må vi ikke bygge scene, de har et anlegg som faktisk er til livemusikk, det er stort uteområde der, og de har tilgang på mer enn én grill. Dessuten er det ganske god plass og forholdsvis sentralt, for ikke å snakke om at økonomien i avtalen gjør det mulig å holde billettprisene svært lave.

 

– Har dere forandret eller tilført noe nytt med årets festival eller har dere funnet en formel som dere er fornøyd med?
Noen småting må alltid justeres på underveis, men hei, det er jo en perfekt formel. Det er grilling, og det er pils, og det er punkrock – jeg skjønner lissom ikke hva som skulle vært annerledes. Nå har vi til og med flere griller enn før sånn at veganerne slipper å spise mat fra pølsegrillen, for eksempel.

 

– Hvem består årets line-up av?
Som vanlig er det en god blanding av det beste norsk punk har å by på. Dere kommer jo og gjør en livepodcast, også spiller Astrobabes og Forgetaboutit, som faktisk har spilt på alle festivalene. Vi får besøk av Lazy Queen, Suicidal Ninja Monkeys, Domi og Deepthroat Diaré (ja, de heter faktisk det) for første gang, mens Freedumb og Norsk Råkk gjør comeback etter hhv. ett og to års BBQ-pause. Less Than Cake kommer for tredje gang for å spille schlägers. Jo, også kommer en personlig favoritt i Dangerface! De gutta er fantastiske både på og av scenen, og Mike på vokal, mannen bak festivalplakaten, har faktisk bursdag 7. juni, så alle må gratulere ham med dagen. Det er også mulig at det dukker opp et navn eller to til, men vi kan ikke si så mye om det ennå.

 

– Og grillmesteren har kontroll?
Grillmesteren er en levende legende. Mannen kan blåse flammer, jo! Det meste kan grilles, så det varierer stort. Publikum må ta med sin egen grillmat, men det er en butikk på vei fra buss-, trikk- og T-baneholdeplassene like ved. De har både pølser og annet snadder.

 

– Som ett arrangement som er med å bygge miljø, har du noe tips til andre som har lyst til å gjøre noe som dette?
Det beste tipset er bare å gjøre det. Og passe på at økonomien ikke sklir helt ut, forsøk ikke å bruke penger du ikke har, så er mye gjort. Også er det fornuftig å arrangere det et sted som ikke krever så mange løyver, så det kan være lurt å gjennomføre det et sted som har de tingene på plass. Hvis næringsmiddeletaten kommer og sier at du mangler løyve, da kan det bli dyrt, også blir det ikke flere grillfester.Det fineste med å arrangere festival er å se hvor mange som har lyst til å hjelpe til og hvor hyggelig folk har det når de deltar, så det blir for dumt å gå og sparke i grusen sånn som Øyvind!

 

– Noen tips til de som skal på årets Betong Punk & BBQ?
1) Ta med grillmat!
2) Ikke ta med egen alkohol, det er ikke lov inne på området, og vaktene tar det fra deg!
3) Ikke ta med narkotika inn på området!
4) Ta med en venn som kan passe på deg og omvendt!
5) Vær hyggelig, så blir det hyggelig for alle! Så ikke noe uoppfordret tafsing og slåssing, ikke legg pølser på veggisgrillen, og ikke vær en dust.

6) Hør på spillelista vår!

Det ble litt mange regler her, men det er viktig å ha nevnt dem.

– Sees!
Sees ved grillen!

FØLG MED PÅ EVENTET PÅ FACEBOOK FOR NYHETER OG INFO! https://www.facebook.com/events/427637751396663/

HER ER SPILLELISTA TIL BETONG PUNK & BBQ: https://open.spotify.com/playlist/1M4qMIr1AGWuKdU3fY61p7