Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #18

…AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD – TAO OF THE DEAD

Til å bestå av 12 spor delt opp i to deler, hvor de første 11 sporene utgjør “Part I: Let’s Experiment” og den 16 minutter lange avslutningslåta “Strange News From Another Planet” fungerer som del 2, og deluxe-utgaven kom med 30 minutter ekstra musikk og en tegneserie basert på albumkonseptet, er “Tao Of The Dead” en av de mest nedstrippede og streite utgivelsene til …And You Will Know Us By The Trail Of Dead. Bandet ble strippet ned til en kvartett i forkant og brukte kun ti dager i studio på å gjøre ferdig det som ble bandets syvende studioalbum, og valgte å implementere mer gitarfokusert rock med sømløse overganger mellom sporene.

Introduksjonen, som treffende nok heter “Introduction: Let’s Experiment” glir inn i grandiose “Pure Radio Cosplay” (som også – i sann progrockånd – blir dratt frem igjen mot slutten av albumets del 1 med “Pure Radio Cosplay (Reprise)”), før singelen “Summer Of All Dead Souls” tar over.

Vi får “Tao Of The Dead”s første pustepause med semiakustiske “Cover The Days Like A Tidal Wave”, som også bjudar på litt spoken word mens man først er i gang.

Trail Of Dead er et av de bandene som kontinuerlig har eksistert helt på kanten av musikksfæren og som gang på gang har levert sterke album uten helt å få den anerkjennelsen de fortjener. For de fleste er Trail Of Dead mest kjent for “Another Morning Stoner” (eller “A Perfect Teenhood” hvis du husker Brian Sumner sin del fra skatevideoen “Adio – One Step Beyond” fra 2002), men etter å ha levert et sterkt sett på fjorårets Øyafestival håper jeg flere får opp øynene for dette orkesteret.

Et todelt progrock-epos høres ut som en utfordrende start for Trail Of Dead-rookies, spesielt når dette er bandets syvende studioalbum, men jeg garanterer en musikalsk reise som imponerer og trollbinder selv den bitreste lytter. Hvis ikke spanderer jeg en øl neste gang du ser meg.

For fans av progrock da det fortsatt var kult (tenk 70-talls Rush og Yes) og som er suckers for konseptalbum uten at det blir for svevende (sett Hawkwind live eller? Sheeeeesh). Og …And You Will Know Us By The Trail Of Dead er dritfett for faen!