Kategorier
Artikkel

Det har aldri vært viktigere å ha et lydkort enn nå…

Heisann. Eric fra Råkkfolk her. Detta er bilde av mitt skranglete hjemmestudio.

I dissa tider er det et lite geitehelvete. Mange er hjemme, permittert eller i karantene. Mange ser mørkt på ting og mange kulturtilbud sliter. Men én ting er sikkert. Det har aldri vært viktigere å slenge sammen et lite hjemmestudio for seg sjøl. Sende riff og ideer til de andre man ikke får dratt på bandøvinger med for å holde den kreative gløden i live. Eller sende låter til folk som jobber frilans med studio og musikkproduksjon, så de kan få oppdrag og kanskje få inn noe inntekt. Ett lydkort, to kabler og en mikk kan gjøre mye godt nå.

Men flere hyperventilerer kanskje litt med tanken på kostnad eller tekniske kunnskaper. Men husk at det eneste du faktisk trenger er et lydkort til å koble mikrofon eller instrument inn i, en kabel som går inn i lydkortet fra mikk eller instrument og en DAW. Hva faen er en DAW lurer du kanskje på? Det er programmet på data’n du schpeller inn ditt nye heroinbefengte grungeriff eller synger de vakreste grindcoresalmer med.

Men faen a. Ekke detta jævla dyrt a? Jeg er musiker, ikke Røkke din snobb!

Nei. Ikke i forhold til gitarsamlinga di eller ølbudsjettet ditt.

Sjølve lydkortet med si… To innganger til mikrofon eller jack kabel koster cirka en høvding, en papp, en grunke. På ca 1000 kronasjer finneru noe solid som funker helt fett. Snobbær anbefaler dyrere og bestilleru no ræl fra Kina som kommer om 3 måneder kan du finne no billigere. Men ca en gærning i budsjett er smellfint.

Kabel til instrument harru fra før.

Kabel og mikrofon tjuvlåneru på øvingslokale så noen kanskje blir grinete.

Så varre detta med DAW. Softwaregeitehelvete.

Detta er svindyrt om man skal jåle seg og snobbe seg. Men det finnes gratisversjoner av mye her i verden, også detta. Personlig bruker jeg Cakewalk av Bandlab. Fullt program, gratis som faen. Pleide å være dyrt, så blei det kjøpt opp av Gibson som røvkjørte det og gav opp, men nå er det eid av bandlab som sjenker det gratis ned strupen som jeg pleide å gjøre med smågodt når jeg jobba på videosjappe på tidlig 2000-tallet. Det trenger ikke være fancy, det skal funke. Så kan flinkere folk tukle og få ruka til å låte gull… Eller i det minste bronse.

Men å bruke nevnt geitehelvete da?

Her er smørbrødlista over ting å YouTube som er minstekrav å kunne. Mye av detta er ille greit å få til.

LÆR Å SKRU PÅ OG JUSTER METRONOM FOR Å HOLDE TEMPO.

LÆR Å TRØKK REKÅRD.

Det er seff flere ting som man kan måtte fikle litt med, men alt kan googles. Man lærer så lenge man lever.

For dem med gitar og bass, så finnes det gratis gitar program med fake amper og fake ditt og datt, som faktisk låter greit. Men dette krever 10 min ekstra youtubing. Men pass på å sende et spor uten gitarprogramhelvete til han som skal mikse, han har sikkert noe dyrt ræl som låter bedre. Men for feel, finn et gitargeitehelveteprogram aka plugin.

Så kom igang. Ikke bruk tia på å schtuke blikket i vegga, kun vær bekymra og se på gamle sesonger av Paradise hotell.

Hold gløden i live og skap folkens, skap!

Blir mye bra råkk av sånt.

– Eric