Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

Jørnbefaling #54

SHAME – SONGS OF PRAISE

Enda en godbit som føyer seg inn i rekken av “moderne klassikere”. Undertegnede ble introdusert for Shame av en kollega under Slottsfjell 2017 (R.I.P.), hvor de leverte en forrykende konsert på den aller minste scenen foran omtrent 50 skeptiske publikummere med armene i kryss og ølen i hånda, og under et år senere spilte de en enda mer forrykende gig på et stappfullt John Dee for å promotere debutalbumet. Album nummer to er visst ferdig, så mens man venter i spenning på albumslipp kan man jo suse gjennom “Songs Of Praise” noen runder.

Shame er forøvrig et relativt nystartet band fra sør-London, og “Songs Of Praise” er faktisk kun to år gammel. Men “Songs Of Praise” bærer preg av å være mye mer modent enn de tenåringene som spiller på skiva. Lydmessig er det ingen tvil om at dette er en gjeng kids som har tjuvlånt Stone Roses, Public Image Ltd, Gang Of Four og The Fall fra platesamlingen til foreldrene gjennom oppveksten (med litt Blur, Fugazi og Sex Pistols kastet inn i miksen), men den ungdommelige energien, sinnet og angsten er veldig tilstede, spesielt hos den ekstremt karismatiske frontmannen Charlie Steen. Det er like deler politikk, anger, intelligens, sarkasme, humor og revolusjon i vokalen, og Steen høres til tider ut som en hissig/sliten 50-åring som har ropt politiske slagord hele livet sitt. 

Det er tydelig at tre år med intense livegigs har hjulpet bandet med å finslipe låtene. Det tok kun 10 dager å spille inn debutalbumet, og til tider ligger intensiteten til Shame heeeelt på ytterkanten av hva som er holdbart på skive – kommer låta til å falle sammen når som helst? Albumet er spilt inn i legendariske Rockfield Studios i Wales: Rush, Oasis, Black Sabbath, Iggy Pop og Opeth er noen av de andre bandene som har benyttet seg av studioet tidligere (og “Bohemian Rhapsody” av Queen ble primært spilt inn der. No pressure). At Shame også valgte å benytte seg av produsentduoen Local Hero – som har jobbet mest med elektronisk musikk – er også interessant, og er definitivt med på å finjustere lydbildet og sørge for at ting ikke kollapser oppå hverandre. 

Alt i alt er Shames debutalbum “Songs Of Praise” et utrolig gøy og spennende innblikk i et av UKs mest spennende band om dagen, og det er ikke rent få raffe band som kommer fra den kanten. Definitivt verdt en gjennomlytt eller to!