Kategorier
Albumanbefaling JØRNBEFALING

JØRNBEFALING #62

POISON IDEA – FEEL THE DARKNESS

Jeg, og garantert 99% av alle andre som liker rock og metal, ble først gjort oppmerksomme på Poison Idea gjennom soundtracket til den legendariske filmen The Crow fra 1994, da Pantera gjorde en steintøff versjon av låten deres “The Badge” (som er en av de bedre anti-politi-låtene der ute). Men Poison Idea har mye mer å by på enn kun den ene låta, og “Feel The Darkness” føles enda mer aktuell ut enn det den gjorde da den kom ut i 1990. Spesielt anti-fascist-
avslutteren “Discontent”, miljøvern-låta “Gone For Good” og konspirasjonsteoretikeren “Nation Of Finks” står rimelig støtt den dag i dag.

Poison Idea ble dannet i Portland, Oregon i 1980, og var opprinnelig mer inspirerte av den hissige og ekstreme versjonen av hardcore punk du vanligvis finner hos Black Flag, Germs og Discharge, men da kalenderen begynte å vise sent 80-tall hadde bandet finpolert soundet sitt, og inkorporerte mer streit rock i tillegg til den mer ekstreme hardcore-retningen de hadde på debutskiva. Tempoet og intensiteten er der, men albumet inneholder enda bedre låtstrukturer,
melodier, rå riffing og enda råere vokal enn det de tidligere hadde gitt ut. Men livsstilen og drikkingen hadde allerede begynt å tære på bandet, og rundt den tiden veide de fem medlemmene kollektivt rundt 600 kg (gitarist Tom “Pig Champion” Roberts var nødt til å sitte og spille de fleste konsertene rundt den tiden).

Tiden før, rundt og rett etter utgivelsen av “Feel The Darkness” var preget av en evig runddans av medlemmer, og det eneste konstante medlemmet av Poison Idea har alltid kun vært vokalist Jerry Lang (aka Jerry A.). Bandet valgte å hive inn årene i 1993 etter et par helt ok skiver, men har reformert og spilt konserter av og på helt frem til i fjor. Men til tross for en eksistens preget av kaos har de inspirert en hel haug av anerkjente artister og band, og band som Nirvana, Zeke,
EyeHateGod, Pantera og Napalm Death trekker ofte frem Poison Idea som en sterk inspirasjonskilde. Til og med Machine Head (“Alan’s on Fire”) og Metallica (“Taken By Surprise”) har inkludert låter av Poison Idea på setlista si, og det sier ikke rent lite. Spinn “Feel The Darkness” noen runder før presidentvalget i USA, bare sånn for å forberede deg på apokalypsen som er rett rundt hjørnet.